V České republice se každý den upeče několik milionů bochníků chleba, rohlíků, housek, baget a sladkého pečiva nejrůznějších druhů. Se vzrůstajícími náklady na jejich výrobu roste i cena pekárenských výrobků, zkrátka dávno pryč je doba, kdy stával bochník chleba jen několik korun.

Vzrůstající ceny pečiva nutí alespoň k zamyšlení mnohé hospodyňky, zda by nebylo rentabilní si vlastní chléb vyrábět svépomocí. V současné době máme ovšem k dispozici pomocníka k pohledání – domácí pekárnu. Na trhu jich je k mání několik desítek druhů, které se mezi sebou liší především rozsahem jednotlivých programů. Většina z nich zvládne kromě bochníku chleba připravit dort anebo ovocný džem, a to v podstatě bez doteku lidské ruky.


Módní výstřelek anebo praktický pomocník


Že se nejedná opravdu o módní výstřelek, stačí trochu kupeckých počtů. K přípravě 1 kg bochníku chleba budete muset obětovat asi 15 minut svého času, který byste relativně spotřebovali chůzí do obchodu pro čerstvý chléb. Budete potřebovat pouze čtvrt litru vody, lžičku soli, lžičku třtinového hnědého cukru, přibližně půl kilogramu polohrubé pšeničné mouky a obilný kvásek, případně sušené nebo klasické droždí. Suroviny vložíte přesně podle návodu do pečící nádoby, a to v přesném pořadí – nejprve tekuté složky, pak sypké a na závěr droždí, aby se nesmísilo s tekutinou.

Pekárna udělá tu nejhorší rutinní práci za vás, hnětací lopatky důkladně směs promísí, nechají za optimální teploty kynout a nakonec upečou. Celý proces trvá zhruba 3 – 4 hodiny, ale podstatné je, že vše probíhá bez vašeho zásahu, maximálně, pokud v průběhu mísení složek přidáváte ovoce, např. rozinky, případně mandle nebo oříšky, ale jinak je pečení, vaření, dokonce i výroba marmelády plně automatické.

A závěr? Přečtěte si některé recenze, že se v domácnostech, kde se pekárna usadila, chléb peče sám, a že hospodyně pečivo nakupují jen minimálně. A těch chlebů je v receptech uváděno více než 10 druhů a kromě nich samozřejmě můžete vyrábět různé bábovky, dorty a koláče.